Juridiska nyheter - Internet

Nedan kan du läsa information och nyheter publicerade av advokater och jurister på Waldenberg Melin Advokatbyrå. Inläggen på nyhetssidan innefattar nyheter, information om advokatbyrån och diskussioner kring vanliga frågor som uppkommer från byråns klienter. Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev och få nyheterna skickade direkt till din e-mail så fort ett nytt inlägg publiceras.


FRA och signalspaningslagen

Den 18 juni 2008 antog riksdagen en lag som innebär att Försvarets Radioanstalt, FRA, får rätt att ta del av den information som går genom kablar mellan Sverige och resten av världen.

Införandet av lagen och förslagen däri har en intressant konsekvens, då det medför att stora delar av de svenska medborgarnas internettrafik kommer kunna avlyssnas. Detta eftersom en stor del av alla servrar på internet ligger utomlands samt att viss intern trafik från svenska leverantörer skickas via servrar i utlandet.

Omkring tio kablar förbinder Sverige med utlandet; det är trafiken genom dessa kablar som FRA får tillgång till då lagen träder i kraft. FRA har tidigare lyssnat på radiotrafik mellan Sverige och utlandet. Lagen ger FRA tillgång även till den kommunikation som sker via kabel. Lagen säger att ägaren av en kabel skall lämna över information till FRA, dock drivs ofta trafiken på kabeln av en operatör som hyr aktuell kabel. Exakt hur lagen kommer att tillämpas i praktiken är fortfarande mycket svårt att säga.

Eftersom vi på Waldenberg Melin Juridik hanterar mycket känsliga uppgifter och har många kontakter med utlandet, kommer vi att erbjuda våra kunder krypterade kommunikationsmöjligheter, något som förhindrar avlyssning.

Lagen träder i kraft i januari 2009.

Publicerat 2008.07.02


Bedragare som härjat på Blocket och Tradera dömd

En 27-årig kvinna som bedragit minst 51 personer på köp- och säljsajterna Tradera och Blocket dömdes till bedrägeri i samtliga 51 fall. Domen blev villkorlig med 160 timmars samhällstjänst. Hade fängelse utdömts hade straffvärdet varit sex månaders fängelse skriver Sundsvalls tingsrätt i domen. Utöver samhällstjänst skall kvinnan även betala tillbaka sammanlagt nästan 100 000 kr till en rad målsägande. Tingsrätten gick helt på de drabbades linje då samtliga målsägande lämnade samstämmiga uppgifter om hur kvinnan bedragit dessa. Då de målsägande dessutom inte har någon koppling till varandra bedömde tingsrätten att deras uppgifter om bland annat kvinnans tillvägagångssätt var sanna.

Juristerna på Waldenberg Melin Juridik tipsar! När Du som privatperson vill köpa något via en annons finns det vissa saker som är viktiga att tänka på;

  • Betala inte i förskott om Du inte är 100 % säker på att säljaren är seriös.
  • Var vaksam om ett erbjudande verkar för bra eller för lockande.
  • Begär kvitto, särskilt när det gäller elektronikvaror samt andra stöldbegärliga varor.

Skulle Du bli bedragen när Du handlar någonting via en annons är Du välkommen att kontakta någon av juristerna på Waldenberg Melin Juridik då det finns en rad åtgärder som Du bör vidtaga om Du blivit bedragen. Har Du dessutom en korrekt identitet på bedragaren kan vi hjälpa Dig att till exempel få tillbaka Dina pengar om Du har betalt i förskott och därefter inte erhållit varan.

Publicerat 2008.06.10


Nätbrotten ökar

Bedragarens tangentbord Computer Sweden skrev igår i en artikel hur brott på nätet blir ett allt större problem. Summan som nätbedragare kommit över i USA har ökat från 200 till 240 miljoner dollar på bara ett år. Samma negativa trend observeras även i Sverige, där ökningen noteras vara hela 65% mellan 2006 och 2007.

Om man nämner populära produkter och tjänster i samband med nätbedrägerier så innefattas ofta datorprodukter, klockor, skrivarpatroner och digitalkameror. Olika typer av spionprogram och andra trojaner används också ofta för att stjäla kreditkortsnummer och andra känsliga uppgifter från ovetande internetanvändare. Du kan läsa mer om nätbedrägerier på Wikipedia.

Publicerat 2008.04.05